Polityka prywatności

Dokument ten zawiera zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies i innych technologii śledzących w związku z funkcjonowaniem strony internetowej https://dajsobiespokoj.pl/, której właścicielem i administratorem jest Emilia Mielko, ul. Bema 89c/74 15–370 Białystok.

Niniejsza polityka prywatności została skonstruowana w formie pytań i odpowiedzi. Wybór takiej formy został podyktowany dbałością o przejrzystość i czytelność prezentowanych Ci informacji.

Poniżej znajdziesz spis treści niniejszej polityki odpowiadający pytaniom, na które kolejno odpowiadam.

  1. Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
  2. Z kim kontaktować się w sprawie przetwarzania Twoich danych osobowych?
  3. Skąd mogę mieć Twoje dane osobowe?
  4. Czy Twoje dane są bezpieczne?
  5. Jakie informacje na Twój temat mogę posiadać?
  6. W jakich celach przetwarzam Twoje dane osobowe?
  7. Jak długo będę przechowywać Twoje dane osobowe?
  8. Kim są odbiorcy Twoich danych osobowych?
  9. Czy przekazuję Twoje dane do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych?
  10. Czy korzystam z profilowania? Czy podejmuję w sposób zautomatyzowany decyzję na podstawie Twoich danych osobowych?
  11. Jakie uprawnienia przysługują Ci w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych?
  12. Czy korzystam z cookies i czym one właściwie są?
  13. Na jakiej podstawie korzystam z plików cookies?
  14. Czy możesz wyłączyć pliki cookies?
  15. W jakich celach korzystam z plików cookies własnych?
  16. Jakie pliki cookies podmiotów trzecich są wykorzystywane?
  17. Czy śledzę Twoje zachowania podejmowane w ramach mojej strony?
  18. Czy kieruję do Ciebie targetowane reklamy?
  19. W jaki sposób możesz zarządzać swoją prywatnością?
  20. Czym są logi serwera?
  21. Czy jest jeszcze coś, o czym powinnaś / powinieneś wiedzieć?
  1. Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

    Administratorem Twoich danych osobowych jest Emilia Mielko, ul.Bema 89c/74 15–370 Białystok.

  2. Z kim kontaktować się w sprawie przetwarzania Twoich danych osobowych?

    W sprawach związanych z ochroną danych osobowych oraz szeroko pojętą prywatnością możesz kontaktować się pod adresem e–mail rodo@dajsobiespokoj.pl. (W ramach wdrożenia ochrony danych osobowych podjęłam decyzje o niewyznaczaniu inspektora danych osobowych, dlatego że w mojej sytuacji nie jest to wymagane i potrzebne.)

  3. Skąd mogę mieć Twoje dane osobowe?

    W większości przypadków sam mi je przekazujesz. Dzieje się tak, gdy:

    • zapisujesz się do newslettera,
    • pobierasz dokument z mojej strony,
    • dodajesz komentarz,
    • kontaktujesz się ze mną.

    Część informacji na Twój temat może być automatycznie gromadzona przez narzędzia analityczne, z których korzystam:

    • Mechanizm strony i systemu newsletterowego gromadzą Twój adres IP.

    • Mechanizm systemu newsletterowego gromadzi informacje na temat Twojej aktywności w odniesieniu do treści przesyłanych Ci w ramach newslettera, takich jak otwarcia wiadomości, klikanie w linki itp.

    • Narzędzie Google Analytics gromadzi szereg informacji, w jaki sposób korzystasz z mojej strony.

  4. Czy Twoje dane są bezpieczne?

    Dbam o bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. Przeanalizowałam ryzyka, jakie wiążą się z poszczególnymi procesami przetwarzania Twoich danych, a następnie wdrożyłam odpowiednie środki bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych.

    Na bieżąco przyglądam się stosowanym procedurom, wprowadzam konieczne usprawnienia. W razie jakichkolwiek pytań dotyczących Twoich danych osobowych, jestem do Twojej dyspozycji pod adresem rodo@dajsobiespokoj.pl.

  5. Jakie informacje na Twój temat mogę posiadać?

    W zależności od celu, mogę przetwarzać następujące informacje na Twój temat:

    • imię i nazwisko,
    • adres zamieszkania,
    • adres wykonywania działalności gospodarczej,
    • numer NIP,
    • adres e–mail,
    • numer telefonu,
    • dane zawarte w korespondencji do mnie kierowanej,
    • numer rachunku bankowego,
    • adres IP,
    • wizerunek (zdjęcie profilowe),
    • aktywność w odniesieniu do wiadomości wysyłanych w ramach newslettera,
    • informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
    • przeglądane postronny,
    • czas spędzony na stronie,
    • przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
    • kliknięcia w poszczególne linki,
    • źródło, z którego przechodzisz do mojej strony,
    • przedział wieku, w którym się znajdujesz,
    • Twoja płeć,
    • Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
    • Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

    Zakres przetwarzanych danych opisaliśmy precyzyjnie w odniesieniu do każdego celu przetwarzania. Informacje w tym zakresie znajdują się w dalszej części niniejszej polityki.

  6. W jakich celach przetwarzam Twoje dane osobowe?

    Poniżej znajduje się ich lista, a następnie bardziej szczegółowe omówienie. Poszczególnym celom przyporządkowaliśmy również odpowiednie podstawy prawne przetwarzania.

    • Wysyłka newslettera – szczegóły

      Zapisując się do newslettera, przekazujesz mi swoje imię oraz adres e–mail. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by zapisać się do newslettera.

      System wykorzystywany do obsługi newslettera, zapisuje Twój numer IP, z którego korzystałeś, zapisując się do newslettera, określa Twoją przybliżoną lokalizację, klienta poczty, z którego korzystasz do obsługi poczty e–mail oraz śledzi Twoje działania podejmowane w związku z wysyłanymi do Ciebie wiadomościami. W związku z tym, mogę (ale nie muszę) posiadać informacje, które wiadomości otworzyłeś, w ramach których wiadomości kliknąłeś w linki itp.

      Dane przekazane mi przez Ciebie w związku z zapisem do newslettera, wykorzystywane są w celu przesyłania Ci newslettera, a podstawą prawną ich przetwarzania jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wyrażona podczas zapisywania się do newslettera.

      Jeżeli chodzi o przetwarzanie informacji, które nie pochodzą od Ciebie, a zostały zebrane automatycznie przez mój system mailingowy, opieram się w tym zakresie na prawnie uzasadnionym interesie (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegającym na analizie zachowań subskrybentów newslettera w celu optymalizacji działań mailingowych.

      W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera, klikając w dedykowany link znajdujący się w każdej wiadomości wysyłanej w ramach newslettera lub po prostu kontaktując się ze mną.

      Pomimo rezygnacji z newslettera, Twoje dane będą nadal przechowywane w mojej bazie w celu identyfikacji subskrybenta powracającego oraz ewentualnej obrony roszczeń związanych z wysyłaniem Ci newslettera, w szczególności na potrzeby wykazania faktu udzielenia przez Ciebie zgody na otrzymywanie newslettera oraz chwili jej wycofania, co stanowi mój prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

      W każdej chwili możesz zmodyfikować swoje dane podane na potrzeby otrzymywania newslettera klikając w stosowny link widoczny w każdej wiadomości wysyłanej w ramach newslettera lub po prostu kontaktując się ze mną.

    • Obsługa komentarzy – szczegóły

      Dodając komentarz, musisz podać przynajmniej nazwę użytkownika, która będzie przypisana do komentarza (nazwa może zawierać dane osobowe, jak np. imię lub nazwisko) oraz adres e–mail. Podanie tych danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by dodać komentarz.

      Możesz dodać również swój awatar (który może zawierać Twój wizerunek, np. zdjęcie) oraz podać adres swojej strony internetowej, jednak nie jest to obowiązkowe.

      Dane przekazane w związku z dodaniem komentarza lub opinii będą przetwarzane w celu opublikowania komentarza na stronie. Podstawą przetwarzania jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a) wynikająca z przesłania formularza służącego do publikacji komentarza lub opinii. W każdej chwili możesz cofnąć zgodę, domagając się usunięcia komentarza.

      Twój komentarz lub opinia będą publicznie dostępne na stronie przez czas jej dostępności w Internecie, chyba że wcześniej zażądasz usunięcia komentarza lub opinii. W każdej chwili możesz również zmodyfikować treść komentarza, (jeśli nie będzie to technicznie w danej chwili możliwe, skontaktuj się ze mną), jak również zmodyfikować przypisane do niego dane jako o osobie, która dodała komentarz lub opinię.

    • Obsługa korespondencji – szczegóły

      Kontaktując się ze mną, w sposób naturalny przekazujesz mi swoje dane osobowe zawarte w treści korespondencji, w szczególności adres e–mail oraz imię i nazwisko. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by nawiązać kontakt.

      Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli mój prawnie uzasadniony interes. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest również mój usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby zapewnienia sobie możliwości wykazania określonych faktów w przyszłości (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

      Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jestem w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką ze mną prowadziłaś / prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na moje nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

    • Realizacja obowiązków podatkowych i księgowych – szczegóły

      Jeżeli wysyłasz mi darowiznę, to wchodzi ona w skład dokumentacji księgowej, która będzie przechowywana przez okres wymagany przez przepisy prawa. Twoje dane osobowe są w takiej sytuacji przetwarzane w celu realizacji ciążących na mnie obowiązków podatkowych i księgowych (art. 6 ust. 1 lit. c RODO w zw. z przepisami regulującymi kwestie obowiązków podatkowych i księgowych).

    • Tworzenie archiwum – szczegóły

      W ramach opisu poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych, które znajdują się powyżej, wskazałam terminy przechowywania danych osobowych. Terminy te często związane są z archiwizacją przeze mnie określonych danych na potrzeby zapewnienia sobie możliwości wykazania określonych faktów w przyszłości, odtworzenia przebiegu współpracy z klientem, wymienionej korespondencji, obrony, ustalenia lub dochodzenia roszczeń. Opieram się w tym zakresie na moim prawnie uzasadnionym interesie, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

    • Marketing własny – szczegóły

      Moja strona może gromadzić informacje na temat Twojej aktywności i na tej podstawie wyświetlać Ci targetowane reklamy podczas przeglądania Internetu. Jeżeli jednak nie jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, informacje wykorzystywane w tym celu nie mają charakteru danych osobowych. Dopiero z chwilą ich zestawienia z Twoimi danymi osobowymi zgromadzonymi w koncie użytkownika, nabierają charakteru danych osobowych. Opisane działania realizuję, opierając się o mój prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO polegający na marketingu własnych produktów.

    • Analiza, statystyka, optymalizacja – szczegóły

      Zbieram informacje statystyczne na temat zachowania użytkowników podczas przeglądania moich stron internetowych, takich jak kliknięcia w linki, przejścia pomiędzy podstronami, czas spędzany na poszczególnych stronach itp.

      Informacje te poddaję analizie w celu optymalizacji moich stron pod kątem doświadczenia użytkownika, skuteczności i konwersji.

      W większości przypadków informacje przetwarzane w ten sposób nie mają charakteru danych osobowych. Wyjątkiem jest sytuacja, w której jesteś zarejestrowanym użytkownikiem. Wtedy mogę zestawiać te informacje z innymi Twoimi danymi zgromadzonymi w koncie użytkownika.

      Opisane powyżej działania realizuję, opierając się o mój prawnie uzasadniony interes, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO polegający na optymalizacji moich stron internetowych.

  7. Jak długo będę przechowywać Twoje dane osobowe?

    Okresy przechowywania danych zostały wskazane odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania. Odnajdziesz te informacje w ramach szczegółów poświęconych każdemu odrębnemu celowi przetwarzania.

  8. Kim są odbiorcy Twoich danych osobowych?

    Współczesny biznes nie jest w stanie obejść się bez usług świadczonych przez podmioty trzecie. Ja również z takich usług korzystam. Część z tych usług wiąże się z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Zewnętrzni usługodawcy, którzy biorą udział w przetwarzaniu Twoich danych osobowych, to:

    • Hostingodawca, który przechowuje dane na serwerze.

    • Dostawca systemu wysyłki poczty email, który w ramach realizowanej usługi wysyłki, ma dostęp do Twoich danych (adresu email oraz opcjonalnie imienia), jeżeli jesteś subskrybentem newslettera, pozostawiasz komentarz na stronie bądź kontaktujesz się ze mną za pośrednictwem formularza kontaktowego znajdującego się na stronie.

    • Biuro rachunkowe, które przetwarza Twoje dane widoczne na przekazanych darowiznach.

    • Firmy kurierskie, które przetwarzają Twoje dane w zakresie niezbędnym do dostarczenia Ci przesyłki.

    • Kancelaria prawna, która uzyskuje dostęp do danych, jeżeli jest to konieczne do świadczenia pomocy prawnej na moją rzecz.

    • Podmiot świadczący usługi w zakresie obsługi technicznej, który uzyskuje dostęp do danych, jeżeli prowadzone prace techniczne dotyczą obszarów, w których znajdują się dane osobowe.

    • Pozostali podwykonawcy, którzy uzyskują dostęp do danych, jeżeli zakres ich działań wymaga takowego dostępu.

    Twoje dane osobowe mogą być również przekazywane do urzędów skarbowych w zakresie niezbędnym do realizacji obowiązków podatkowo–rozliczeniowo–księgowych. Chodzi w szczególności o wszelkie deklaracje, raporty, sprawozdania i inne dokumenty księgowe, w których znajdują się Twoje dane osobowe.

    Ponadto, w razie zaistnienia takiej konieczności, Twoje dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom, organom lub instytucjom uprawnionym do uzyskania dostępu do danych na podstawie przepisów prawa, takim jak służby policyjne, bezpieczeństwa, sądy, prokuratury.

    Korzystam również z narzędzi, które gromadzą na Twój temat szereg informacji związanych z korzystaniem z moich stron. Informacje te same w sobie nie mają, w mojej ocenie, charakteru danych osobowych.

    Ponieważ informacje te gromadzone są przez zewnętrzne narzędzia, z których korzystamy, informacje te przetwarzane są również przez dostawców narzędzi na zasadach wynikających z ich regulaminów oraz polityk prywatności.

    Chodzi, w szczególności, o następujące informacje:

    • informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
    • przeglądane postronny,
    • czas spędzony na stronie,
    • przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
    • kliknięcia w poszczególne linki,
    • źródło, z którego przechodzisz do mojej strony,
    • przedział wieku, w którym się znajdujesz,
    • Twoja płeć,
    • Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości.
    • Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

    Informacje te wykorzystywane są do świadczenia i ulepszania usług, zarządzania nimi, opracowywania nowych usług, mierzenia skuteczności reklam, ochrony przez oszustwami i nadużyciami, a także personalizowania treści i reklam wyświetlanych w poszczególnych serwisach, witrynach i aplikacjach. Szczegóły w tym zakresie opisałam w dalszej części niniejszej polityki, w ramach wyjaśnień poświęconych poszczególnym narzędziom.

  9. Czy przekazuję Twoje dane do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych?

    Tak, część operacji przetwarzania Twoich danych osobowych może wiązać się z ich przekazywaniem do państw trzecich.

    Przekazuję Twoje dane osobowe do państw trzecich w związku z korzystaniem z narzędzi, które przechowują dane osobowe na serwerach zlokalizowanych w państwach trzecich, w szczególności w USA, Irlandii, Niemczech (Google Analytics, Amazon Web Services).

    Dostawcy tych narzędzi gwarantują odpowiedni poziom ochrony danych osobowych poprzez stosowne mechanizmy zgodności przewidziane przez RODO, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield lub korzystanie ze standardowych klauzul umownych.

    Do przechowywania danych osobowych na serwerach zlokalizowanych w państwach trzecich dochodzi w ramach następujących narzędzi:

    • Usługi Google, których dostawcą jest Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland – w zakresie wszystkich danych, jakie przetwarzane są w ramach usług Google, w tym również tych danych, które zawarte są w plikach podlegających synchronizacji z Google Drive.

    • Usługi Amazon Web Services, których dostawcą jest Amazon Web Services, Inc. EMEA SARL, 38 Avenue John F. Kennedy, L–1855, Luxembourg – w zakresie wszystkich danych, jakie przetwarzane są w ramach usług Amazon AWS, w tym również tych danych, które zawarte są w plikach podlegających synchronizacji z S3 oraz Amazon SES.

    Zarówno Google Ireland Limited jak i Amazon Web Services zapewniają odpowiedni poziom ochrony danych osobowych poprzez stosowanie mechanizmów zgodności przewidzianych przez RODO, w szczególności poprzez przystąpienie do programu Privacy Shield. Poniżej znajdują się linki prowadzące do potwierdzeń uczestnictwa w programie Privacy Shield, gdzie możesz zapoznać się z informacjami na temat przetwarzania danych osobowych przez te podmioty.

    Przypominam w tym miejscu również, że korzystam z narzędzi zewnętrznych, które mogą gromadzić anonimowe informacje na Twój temat. Wspominałam o tym już kilkukrotnie w ramach niniejszej polityki, w tym również w odpowiedzi na poprzednie pytanie. Dostawcy tych narzędzi często wykorzystują do przechowywania gromadzonych informacji serwery zlokalizowane na terenie całego świata, w szczególności w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA).

  10. Czy korzystam z profilowania? Czy podejmuję w sposób zautomatyzowany decyzję na podstawie Twoich danych osobowych?

    Nie podejmuję wobec Ciebie decyzji opierających się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, które wywoływałyby wobec Ciebie skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na Ciebie wpływały.

    Owszem, korzystam z narzędzi, które mogą podejmować określone działania w zależności od informacji zebranych w ramach mechanizmów śledzących, ale uważam, że działania te nie mają istotnego wpływu na Ciebie, ponieważ nie różnicują Twojej sytuacji jako klienta, nie wpływają na warunki umowy, jaką możesz z nami zawrzeć itp.

    Korzystając z określonych narzędzi, mogę np. kierować do Ciebie spersonalizowane reklamy w oparciu o wcześniejsze działania podjęte przez Ciebie w ramach mojej strony czy też podpowiadać Ci produkty, które mogą Cię zainteresować. Mowa tutaj o tzw. reklamie behawioralnej. (Zachęcam Cię do pogłębienia wiedzy na temat reklamy behawioralnej, w szczególności w zakresie kwestii związanych z prywatnością. Szczegółowe informacje, wraz z możliwością zarządzania ustawieniami w zakresie reklamy behawioralnej, znajdziesz tutaj: http://www.youronlinechoices.com/.)

    Podkreślam, że w ramach narzędzi, z których korzystamy nie mamy dostępu do informacji, które pozwalałby na Twoją identyfikację. Informacje, o których tutaj mówimy, to, w szczególności:

    • informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
    • przeglądane postronny,
    • czas spędzony na stronie,
    • przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
    • źródło, z którego przechodzisz do mojej strony,
    • przedział wieku, w którym się znajdujesz,
    • Twoja płeć,
    • Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
    • Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

    Informacji wskazanych powyżej nie zestawiamy z Twoimi danymi osobowymi, które znajdują się w moich bazach. Informacje te mają jedynie charakter anonimowy i nie pozwalają mi na Twoją identyfikację.

    Informacje te (anonimowe) przechowywane są na serwerach dostawców poszczególnych narzędzi, a serwery te najczęściej mogą znajdować się na całym świecie.

    Uważam, że działania w zakresie kierowania do Ciebie reklam w zależności od Twojej aktywności na mojej stronie oraz podejmowanie działań optymalizacyjnych nie wpływa na Ciebie w istotny sposób. Dlatego w tym zakresie opieramy się na moim prawnie uzasadnionym interesie, o którym mowa w art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

  11. Jakie uprawnienia przysługują Ci w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych?

    RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

    • Prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii.

    • Prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych.

    • Prawo do usunięcia danych (jeżeli Twoim zdaniem nie ma podstaw, abym przetwarzała Twoje dane, możesz żądać, abym je usunęła).

    • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych (możesz żądać, abym ograniczyła przetwarzanie danych wyłącznie do ich przechowywania lub wykonywania uzgodnionych z Tobą działań, jeżeli w Twojej opinii mam nieprawidłowe dane lub przetwarzam je bezpodstawnie).

    • Prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych (masz prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu; powinieneś wskazać szczególną sytuację, która Twoim zdaniem uzasadnia zaprzestanie przeze mnie przetwarzania objętego sprzeciwem; przestanę przetwarzać Twoje dane w tych celach, chyba że wykażę, że podstawy przetwarzania przeze mnie danych są nadrzędne wobec Twoich praw lub też, że Twoje dane są mi niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń).

    • Prawo do przenoszenia danych (masz prawo otrzymać ode mnie w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego dane osobowe, które dostarczyłeś mi na podstawie umowy lub Twojej zgody; możesz mi zlecić przesłanie tych danych bezpośrednio innemu podmiotowi).

    • Prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli uprzednio taką zgodę wyraziłeś.

    • Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego (jeżeli stwierdzisz, że przetwarzam dane niezgodnie z prawem, możesz złożyć w tej sprawie skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub innego właściwego organu nadzorczego).

    Zasady związane z realizacją wskazanych powyżej uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcam do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważam za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych.

    Podkreślam, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze – jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściłam się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

    Zawsze możesz również zwrócić się do mnie z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadam oraz w jakich celach je przetwarzam. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres rodo@dajsobiespokoj.pl. Dołożyłam jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e–mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

  12. Czy korzystam z cookies i czym one właściwie są?

    Moja strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies. Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez mój system teleinformatyczny (cookies własne) lub systemy teleinformatyczne podmiotów trzecich (cookies podmiotów trzecich). W plikach cookies mogą być zapisywane i przechowywane określone informacje, do których następnie systemy teleinformatyczne mogą uzyskiwać dostęp w określonych celach.

    Niektóre używane przeze mnie cookies są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu (tzw. cookies sesyjne). Inne cookies są zachowywane na Twoim urządzeniu końcowym i umożliwiają mi rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę (trwałe cookies).

    Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies jako takich, możesz zapoznać się np. z tymi materiałami:

  13. Na jakiej podstawie korzystam z plików cookies?

    Z plików cookies korzystam na podstawie Twojej zgody, za wyjątkiem sytuacji, gdy pliki cookies są niezbędne do prawidłowego świadczenia na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną.

    Pliki cookies, które nie są niezbędne do prawidłowego świadczenia usługi drogą elektroniczną, pozostają zablokowane do czasu wyrażenia przez Ciebie zgody na korzystanie przeze mnie z plików cookies. Podczas Twojej pierwszej wizyty na mojej stronie wyświetlam Ci komunikat z pytaniem o Twoją zgodę na używanie cookies.

    Pamiętaj, że wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może uniemożliwiać używanie części funkcji dostępnych na mojej stronie (np. systemu komentarzy, zapisu do newslettera, możliwości pobierania materiałów) oraz powodować trudności w korzystaniu z mojej strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies. Przykładowo, jeżeli zablokujesz pliki cookies wtyczek serwisów społecznościowych, przyciski, widgety oraz funkcje społecznościowe zaimplementowane na mojej stronie mogą być dla Ciebie niedostępne.

  14. Czy możesz wyłączyć pliki cookies?

    Tak, możesz zarządzać ustawieniami plików cookies w ramach swojej przeglądarki internetowej. Możesz blokować wszystkie lub wybrane pliki cookies. Możesz również blokować pliki cookies konkretnych witryn. W każdej chwili możesz również usunąć zapisane wcześniej pliki cookies oraz inne dane witryn i wtyczek.

    Przeglądarki internetowe oferują również możliwość korzystania z trybu incognito. Możesz z niego skorzystać, jeśli nie chcesz, by informacje o odwiedzonych stronach i pobranych plikach zostały zapisane w historii przeglądania i pobierania. Pliki cookie utworzone w trybie incognito są usuwane w momencie zamknięcia wszystkich okien tego trybu.

    Dostępne są również wtyczki do przeglądarek umożliwiające kontrolę nad plikami cookies, takie jak np. Ghostery (https://www.ghostery.com/). Opcję kontroli nad plikami cookies może zapewniać również dodatkowe oprogramowanie, w szczególności pakiety antywirusowe itp.

    Ponadto, w Internecie dostępne są narzędzia pozwalające na kontrolę nad niektórymi rodzajami plików cookies, w szczególności na zbiorowe zarządzanie ustawieniami reklamy behawioralnej (np. www.youronlinechoices.com/, www.networkadvertising.org/choices).

    Pamiętaj, że wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może uniemożliwiać używanie części funkcji dostępnych na mojej stronie oraz powodować trudności w korzystaniu z mojej strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies. Przykładowo, jeżeli zablokujesz pliki cookies wtyczek serwisów społecznościowych, przyciski, widgety oraz funkcje społecznościowe zaimplementowane na mojej stronie mogą być dla Ciebie niedostępne.

  15. W jakich celach korzystam z plików cookies własnych?

    Pliki cookies własne wykorzystywane są do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania poszczególnych mechanizmów strony, takich jak utrzymywanie sesji po zalogowaniu do konta, zapamiętanie ostatnio przeglądanych produktów oraz produktów dodanych do koszyka.

    W plikach cookies własnych przechowywana jest również informacja o zdefiniowanych przez Ciebie ustawieniach cookies dokonanych z poziomu mechanizmu do zarządzania plikami cookies.

    Pliki cookies własne wykorzystywane są również do obsługi mechanizmu odzyskiwania porzuconych koszyków.

  16. Jakie pliki cookies podmiotów trzecich są wykorzystywane?

    W ramach mojej strony funkcjonują następujące pliki cookies podmiotów trzecich:

    Szczegóły dotyczące poszczególnych plików cookies podmiotów trzecich opisane zostały poniżej.

    • Google Analytics – szczegóły

      Korzystam z narzędzia Google Analytics zapewnianego przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Działania w tym zakresie realizuję, opierając się na moim prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na tworzeniu statystyk i ich analizie w celu optymalizacji moich stron internetowych.

      W celu korzystania z Google Analytics, zaimplementowałam w kodzie mojej strony specjalny kod śledzący Google Analytics. Kod śledzący wykorzystuje pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W każdej chwili możesz zablokować kod śledzący Google Analytics, instalując dodatek do przeglądarki udostępniany przez Google: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

      Google Analytics w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z mojej strony. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwerów Google, które mogą znajdować się w całym świecie i tam przechowywane.

      Z uwagi na aktywowaną przeze mnie anonimizację adresu IP, Twój adres IP jest skracany przed przekazaniem dalej. Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP jest przekazywany do serwerów Google i dopiero tam skracany. Zanonimizowany adres IP przekazany przez Twoją przeglądarkę w ramach Google Analytics co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.

      Podkreślam, że w ramach Google Analytics nie gromadzę jakichkolwiek danych, które pozwalałaby na Twoją identyfikację. W związku z tym, dane gromadzone w ramach Google Analytics nie mają dla mnie charakteru danych osobowych.

      Informacje, do jakich mam dostęp w ramach Google Analytics to, w szczególności:

      • informacje o systemie operacyjnym i przeglądarce internetowej, z której korzystasz,
      • podstrony, jakie przeglądasz w ramach mojej strony,
      • czas spędzony na mojej stronie oraz na jego podstronach,
      • przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami,
      • źródło, z którego przechodzisz do mojej strony.

      Ponadto, korzystam w ramach Google Analytics z następujących Funkcji Reklamowych:

      • raporty demograficzne i zainteresowań,
      • remarketing,
      • funkcje raportowania o reklamach, user–ID.

      W ramach Funkcji Reklamowych również nie gromadzę danych osobowych. Informacje, do jakich mamy dostęp, to, w szczególności:

      • przedział wieku, w którym się znajdujesz,
      • Twoja płeć,
      • Twoja przybliżona lokalizacja ograniczona do miejscowości,
      • Twoje zainteresowania określone na podstawie aktywności w sieci.

      Usługi Google Analytics i Google Analytics 360 uzyskały certyfikat niezależnego standardu bezpieczeństwa ISO 27001. ISO 27001 jest jednym z najczęściej uznawanych standardów na świecie i poświadcza spełnianie odpowiednich wymogów przez systemy obsługujące Google Analytics i Google Analytics 360.

      Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z wykorzystywaniem przez Google danych z witryn i aplikacji, które korzystają z usług Google, zachęcam do zapoznania się z tymi informacjami: https://policies.google.com/technologies/partner–sites/.

    • Google Tag Manager – szczegóły

      Korzystam z narzędzia Google Tag Manager zapewnianego przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA i umożliwiającego zarządzanie tagami, czyli drobnymi fragmentami kodu, dzięki którym jestem w stanie:

      • kontrolować ruch i zachowanie użytkowników,
      • zbierać informacje o skuteczności reklam,
      • podejmować działania mające na celu ulepszanie mojej strony.

      Google Tag Manager nie zbiera żadnych informacji umożliwiających Twoją identyfikację, jednakże narzędzie to powoduje uruchomienie innych tagów, które z kolei mogą zbierać dane.

    • Google AdWords – szczegóły

      Korzystamy z funkcji remarketingowych dostępnych w ramach systemu Google AdWords obsługiwanego przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Działania w tym zakresie realizuję, opierając się na moim prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na marketingu własnych produktów lub usług.

      Przy okazji odwiedzin mojej strony internetowej automatycznie pozostawiany jest w Twoim urządzeniu plik remarketing cookie firmy Google, który zbiera informacje na temat Twojej aktywności na mojej stronie.

      Dzięki zgromadzonym w ten sposób informacją jestem w stanie wyświetlać Ci reklamy w ramach sieci Google w zależności od Twoich zachowań na mojej stronie. Przykładowo, jeżeli wyświetlisz jakiś produkt, informacja o tym fakcie zostanie odnotowana przez plik remarketing cookie, co sprawi, że będę mogła skierować do Ciebie reklamę dotyczącą tego produktu lub jakąkolwiek inną, którą uznam za właściwą. Reklama ta zostanie wyświetlona Ci w ramach sieci Google podczas korzystania przez Ciebie z Internetu, przeglądania innych stron internetowych itp.

      Podkreślam, że ja, korzystając z Google Ads, nie gromadzę jakichkolwiek danych, które pozwalałaby na Twoją identyfikację. Ewentualne zestawienie danych w taki sposób, że nabierają one charakteru danych osobowych, może być dokonywane po stronie Google, ale w tym zakresie nie ponoszę już za to odpowiedzialności, ponieważ Google realizuje te działania na podstawie umowy zawartej z Tobą jako użytkownikiem usług Google.

      Ja, korzystając z Google AdWords, jestem jedynie w stanie definiować grupy odbiorców, do których chciałabym, by moje reklamy docierały. Na tej podstawie Google podejmuje decyzję, kiedy i w jaki sposób zaprezentuje Ci moją reklamę.

      Dalsze przetwarzanie informacji ma miejsce tylko wtedy, gdy wyraziłeś zgodę wobec Google na łączenie historii przeglądania z Twoim kontem oraz wykorzystanie informacji z Twojego konta Google do personalizowania reklam, które wyświetlane są na stronach internetowych.

      W takiej sytuacji Google wykorzysta Twoje dane w celu stworzenia i zdefiniowania list grup docelowych dla celów remarketingu na różnych urządzeniach. W tym celu Google łączy tymczasowo zebrane informacje z innymi posiadanymi danymi, aby utworzyć grupy docelowe.

      Jeżeli nie chcesz otrzymywać personalizowanych reklam, możesz zarządzać ustawieniami reklam bezpośrednio po stronie Google: https://adssettings.google.com/.

      Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z wykorzystywaniem przez Google danych z witryn i aplikacji, które korzystają z usług Google, zachęcam do zapoznania się z tymi informacjami: https://policies.google.com/technologies/partner–sites/.

    • Google AdSense – szczegóły

      Wyświetlam na mojej stronach reklamy w ramach sieci Google AdSense obsługiwanej przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Działania w tym zakresie realizuję, opierając się na moim prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na monetyzacji treści przeze mnie publikowanych.  

      Moja strona, w związku z wyświetlaniem na niej reklam w ramach sieci AdSense, zawiera tagi reklam, które wydają Twojej przeglądarce internetowej polecenie wysłania żądania treści reklamowej z serwerów Google.

      Wraz z treścią reklamową serwer wysyła także plik cookie. Pliki cookies wykorzystywane są do wyświetlania reklam na podstawie Twoich poprzednich odwiedzin na mojej stronie lub w innych witrynach internetowych.

      AdSense używa plików cookie również po to, by poprawiać jakość reklam. Często zastosowania to m.in. kierowanie reklam na podstawie tematów, które Cię interesują, ulepszanie raportów o skuteczności kampanii i pomijanie reklam, które już widziałeś.

      Podkreślam, że ja, korzystając z Google AdSense, nie gromadzę jakichkolwiek danych, które pozwalałaby na Twoją identyfikację. Ewentualne zestawienie danych w taki sposób, że nabierają one charakteru danych osobowych, może być dokonywane po stronie Google, ale w tym zakresie nie ponoszę już za to odpowiedzialności, ponieważ Google realizuje te działania na podstawie umowy zawartej z Tobą jako użytkownikiem usług Google.

      Dalsze przetwarzanie informacji ma miejsce tylko wtedy, gdy wyraziłeś zgodę wobec Google na łączenie historii przeglądania z Twoim kontem oraz wykorzystanie informacji z Twojego konta Google do personalizowania reklam, które wyświetlane są na stronach internetowych.

      W takiej sytuacji Google wykorzysta Twoje dane w celu stworzenia i zdefiniowania list grup docelowych dla celów remarketingu na różnych urządzeniach. W tym celu Google łączy tymczasowo zebrane informacje z innymi posiadanymi danymi, aby utworzyć grupy docelowe.

      Jeżeli nie chcesz otrzymywać personalizowanych reklam, możesz zarządzać ustawieniami reklam bezpośrednio po stronie Google: https://adssettings.google.com/. 

      Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z wykorzystywaniem przez Google danych z witryn i aplikacji, które korzystają z usług Google, zachęcamy do zapoznania się z tymi informacjami:  https://policies.google.com/technologies/partner–sites/.

    • Facebook Custom Audiences – szczegóły

      W ramach systemu reklam Facebook Ads zapewnianego przez Facebook Inc., 1601 S. California Ave., Palo Alto, CA 94304, USA, korzystam z funkcji Niestandardowych Grup Odbiorców w celu kierowania do określonych grup użytkowników targetowanych przekazów reklamowych.

      Działania w tym zakresie realizuję, opierając się na moim prawnie uzasadnionym interesie, polegającym na marketingu własnych produktów lub usług.

      W celu kierowania do Ciebie reklam spersonalizowanych pod kątem Twoich zachowań na mojej stronie, zaimplementowałam w ramach mojej strony tzw. Pixel Facebooka, który w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z mojej witryny.

      Zgromadzone w ten sposób informacje są przekazywane do serwerów Facebooka, które mogą znajdować się na całym świecie, w szczególności w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA).

      Informacje zbierane w ramach Pixela Facebooka są anonimowe, tj. nie pozwalają mi na Twoją identyfikację. W zależności od Twojej aktywności na mojej stronie możesz trafić do określonej grupy odbiorców, ale w żaden sposób nie identyfikuję poszczególnych osób należących do tych grup.

      Informuję Cię jednak, że Facebook może łączyć zbierane informacje z innymi informacjami o Tobie zebranymi w ramach korzystania przez Ciebie z serwisu Facebook i wykorzystywać dla swoich własnych celów, w tym marketingowych. Takie działania Facebooka nie są już zależne ode mnie, a informacji o nich możesz szukać bezpośrednio w polityce prywatności Facebooka: https://www.facebook.com/privacy/explanation/.

      Z poziomu swojego konta na Facebooku możesz również zarządzać swoimi ustawieniami prywatności. Tutaj znajdziesz przydatne informacje w tym zakresie: https://www.facebook.com/ads/settings/.

    • Narzędzia społecznościowe – szczegóły

      Na mojej stronie internetowej używane są wtyczki, przyciski i inne narzędzia społecznościowe, zwane dalej łącznie „wtyczkami”, udostępniane przez serwisy społecznościowe takie jak Facebook, Instagram, LinkedIN, Twitter, Pinterest.

      Wyświetlając moją stronę internetową zawierającą wtyczkę danego serwisu społecznościowego, Twoja przeglądarka przesyła do administratora tego serwisu społecznościowego informację o odwiedzinach.

      Ponieważ wtyczka jest fragmentem serwisu społecznościowego wbudowanym w moją stronę, przeglądarka wysyła informację o żądaniu pobrania zawartości danego serwisu społecznościowego na moją stronę.

      Wtyczki gromadzą pewne informacje na Twój temat, takie jak identyfikator użytkownika, odwiedzana witryna, data i godzina oraz inne informacje dotyczące przeglądarki internetowej.

      Administratorzy serwisów społecznościowych wykorzystują część tych informacji, aby personalizować warunki oglądania mojej strony. Na przykład, gdy odwiedzasz stronę z przyciskiem „Lubię to”, administrator serwisu społecznościowego potrzebuje informacji, kim jesteś, aby pokazać Ci, którzy z Twoich znajomych również lubią moją stronę.

      Informacje gromadzone przez wtyczki mogą być również wykorzystywane przez administratorów serwisów społecznościowych do ich własnych celów, takich jak np. doskonalenie własnych produktów, tworzenie profili użytkowników, analiza i optymalizacja własnych działań, targetowanie reklam.

      Nie mam realnego wpływu na to, w jaki sposób informacje gromadzone przez wtyczki są następnie wykorzystywane przez administratorów serwisów społecznościowych. Szczegółów w tym zakresie możesz szukać w regulaminach i politykach prywatności poszczególnych serwisów społecznościowych.

      Wtyczki serwisów społecznościowych gromadzą i przekazują informacje do administratorów tych serwisów nawet wtedy, gdy przeglądasz moją stroną nie będąc zalogowanym do swojego konta w serwisie społecznościowym. Wtedy jednak przeglądarka wysyła bardziej ograniczony zestaw informacji.

      Jeśli zalogowałeś się do jednego z serwisów społecznościowych, to administrator serwisu będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na mojej stronie do Twojego profilu w danym serwisie społecznościowym.

      Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin na mojej stronie internetowej bezpośrednio Twojemu profilowi w danym serwisie, to przed wizytą na mojej stronie musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na stronie wtyczek stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki, np. blokowanie skryptów.

      Ponadto, korzystanie z niektórych wtyczek może wiązać się z publikowaniem określonych informacji w ramach Twoich profili społecznościowych. Przykładowo, informacje o kliknięciach w przycisk „Lubię to” mogą być dostępne na Twojej osi czasu na Facebooku. Oczywiście, jeżeli udostępniasz jakieś treści w swoich social media z wykorzystaniem wtyczek osadzonych na mojej stronie, to udostępnienie to w sposób naturalny będzie widoczne w Twoim profilu.

      Jeżeli chodzi o szczegóły związane z przetwarzaniem przez administratorów serwisów społecznościowych informacji gromadzonych przez wtyczki, w szczególności o cel i zakres gromadzenia danych oraz ich dalsze przetwarzanie i wykorzystanie przez administratorów, jak również możliwość kontaktu oraz Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności, wszystko znajdziesz w politykach prywatności poszczególnych usługodawców:

      • Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation/
      • Twitter: https://twitter.com/en/privacy/
      • LinkedIN: https://www.linkedin.com/legal/privacy–policy/
      • Instagram: https://www.facebook.com/help/instagram/155833707900388/
      • Pinterest: https://policy.pinterest.com/pl/privacy–policy/
    • Disqus – szczegóły

      Na mojej stronie wykorzystywany jest system komentarzy Disqus obsługiwany przez zewnętrzny podmiot, tj. Disqus, Inc., 717 Market St San Francisco, CA 94103, USA.

      Gdy wyświetlasz stronę zawierającą komentarze obsługiwane przez system Disqus, Disqus wysyła jeden lub więcej plików cookies do Twojego urządzenia, które identyfikują Twoją przeglądarkę internetową. Pliki cookies Disqus odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie systemu komentarzy, w szczególności usprawniają proces logowania się.

      W ramach plików cookies Disqus gromadzone są również informacje, w jaki sposób korzystasz z mojej strony (np. podstrony, który odwiedzasz, linki, w które klikasz) w celu analizy Twojej aktywności oraz personalizowania wyświetlanych Ci w ramach systemu Disqus treści, w tym reklam.

      Jeżeli Disqus wyświetla reklamy, korzysta z technologii wspierających ten proces, takich jak Google, Polymorph, ServeBid, które mogą ustawiać cookies na potrzeby personalizacji marketingu, powiązania reklam z późniejszymi aktywnościami, limitowania, jak często wyświetlane są Ci poszczególne reklamy.

      Pamiętaj, że z systemu komentarzy Disqus korzystasz jako jego własny użytkownik, na podstawie regulaminu oraz polityki prywatności Disqus. Disqus jest samodzielnym, niezależnym ode mnie podmiotem świadczącym na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną.

      Szczegółów w zakresie zasad korzystania z systemu Disqus, w tym ochrony prywatności, możesz szukać w dokumentach udostępnianych bezpośrednio przez Disqus.

    • SoundCloud – szczegóły

      Na moich stronach osadzane są widgety SoundCloud pozwalające Ci odtwarzać nagrania dostępne w serwisie SoundCloud bezpośrednio z moich stron. Operatorem serwisu SoundCloud jest SoundCloud Limited, Rheinsberger Str. 76/77, 10115 Berlin, Niemcy.

      Kiedy odwiedzasz stronę z osadzonym widgetem SoundCloud, SoundCloud otrzymuje pewne informacje, w tym informacje o odwiedzonej witrynie oraz interakcjach z widgetem. SoundCloud i widget mogą Cię rozpoznawać, w szczególności z wykorzystaniem technologii plików cookies.

      SoundCloud wykorzystuje gromadzone w ten sposób informacje do zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania widgetu, analizy i optymalizacji w zakresie świadczonych przez SoundCloud usług, jak również w celach personalizacji i reklamy.

      Pamiętaj, że odtwarzając nagrania dostępne w serwisie SoundCloud, korzystasz z usług świadczonych drogą elektroniczną przez SoundCloud. SoundCloud jest samodzielnym, niezależnym ode mnie podmiotem świadczącym na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną. Szczegółów w zakresie zasad korzystania z SoundCloud, w tym ochrony prywatności, możesz szukać w dokumentach udostępnianych bezpośrednio przez SoundCloud.

    • YouTube – szczegóły

      Na moich stronach osadzane są widgety YouTube pozwalające Ci odtwarzać nagrania dostępne w serwisie YouTube bezpośrednio z moich stron. Serwis YouTube obsługiwany jest przez Google LLC.

      Wideo osadzane są na stronie w tzw. trybie ochrony prywatności. Bazując na informacjach udostępnianych przez YouTube, oznacza to, że żadne pliki cookies nie są zapisywane na Twoim urządzeniu ani Google nie gromadzi jakichkolwiek informacji na Twój temat, dopóki nie odtworzysz nagrania.

      Gdy odtwarzasz nagranie, YouTube zapisuje na Twoim urządzeniu pliki cookies i otrzymuje informacje, że odtworzyłeś nagranie z poziomu określonej strony internetowej, nawet jeśli nie posiadasz konta Google czy nie jesteś akurat zalogowany. Jeśli zalogowałeś się do konta Google, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na mojej stronie do Twojego konta.

      Cel i zakres gromadzenia danych oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystania przez Google, jak również możliwość kontaktu oraz Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności zostały opisane w polityce prywatności Google.

      Jeśli nie chcesz, aby Google przyporządkowywał dane zebrane w trakcie odtwarzania wideo bezpośrednio Twojemu profilowi, przed odtworzeniem wideo musisz się wylogować ze swojego konta. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na stronie wtyczek stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki, np. blokowanie skryptów.

      Informacje gromadzone w ramach plików cookies związanych z osadzonymi na moich stronach filmami z serwisu YouTube wykorzystywane są przez Google w celu zapewnienia prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania widgetu, analizy i optymalizacji w zakresie świadczonych przez YouTube usług, jak również w celach personalizacji i reklamy.

      Pamiętaj, że odtwarzając nagrania dostępne w serwisie YouTube, korzystasz z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Google LLC. Google LLC jest samodzielnym, niezależnym ode mnie podmiotem świadczącym na Twoją rzecz usługi drogą elektroniczną. Szczegółów w zakresie zasad korzystania z YouTube, w tym ochrony prywatności, możesz szukać w dokumentach udostępnianych bezpośrednio przez YouTube.

  17. Czy śledzę Twoje zachowania podejmowane w ramach mojej strony?

    Tak, korzystam z narzędzi Google Analytics, Google AdWords oraz Facebook Custom Audiences, które wiążą się z gromadzeniem informacji na temat Twoich aktywności na mojej stronie. Narzędzia te zostały szczegółowo opisane w ramach pytania poświęconego plikom cookies podmiotów trzecich, dlatego nie będziemy powtarzać tych informacji również tutaj.

  18. Czy kieruję do Ciebie targetowane reklamy?

    Tak, korzystam z Facebook Ads oraz Google Ads, w ramach których mogę kierować reklamy do określonych grup docelowych zdefiniowanych w oparciu o różne kryteria takie jak wiek, płeć, zainteresowania, zawód, praca, działania podejmowane uprzednio w ramach mojej strony.

    Narzędzia te zostały szczegółowo opisane w ramach pytania poświęconego plikom cookies podmiotów trzecich, dlatego nie będę powtarzać tych informacji również tutaj.

  19. W jaki sposób możesz zarządzać swoją prywatnością?

    Odpowiedź na to pytanie znajduje się w wielu miejscach tej polityki prywatności przy okazji opisywania poszczególnych narzędzi, reklamy behawioralnej, zgody na cookies itp. Jednak, dla Twojej wygody, zebraliśmy jeszcze raz te informacji w jednym miejscu.

    Poniżej znajdziesz listę możliwości zarządzania swoją prywatnością.

    • Ustawienia cookies w ramach przeglądarki internetowej.
    • Wtyczki do przeglądarek wspierające zarządzanie plikami cookies np. Ghostery.
    • Dodatkowe oprogramowanie zarządzające plikami cookies.
    • Tryb incognito w przeglądarce internetowej.
    • Ustawienia reklamy behawioralnej, np. youronlinechoices.com.
    • Google Analytics Opt-out: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.
    • Google Ads Settings: https://adssettings.google.com/.
    • Facebook Ads Settings: https://www.facebook.com/ads/settings/.
  20. Czym są logi serwera?

    Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

    Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

    Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przeze mnie w celu Twojej identyfikacji.

    Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

  21. Czy jest jeszcze coś, o czym powinnaś / powinieneś wiedzieć?

    Jak widzisz, tematyka przetwarzania danych osobowych, wykorzystywania plików cookies i zarządzania ogólnie pojętą prywatnością jest dość skomplikowana.

    Dołożyłam wszelkich starań, by niniejszy dokument dostarczył Ci jak najdalej idącej wiedzy w ważnych dla Ciebie kwestiach. Jeżeli cokolwiek jest dla Ciebie niejasne, chcesz dowiedzieć się więcej lub po prostu porozmawiać o Twojej prywatności, napisz do mnie na adres rodo@dajsobiespokoj.pl.

Chcesz się nauczyć, jak podchodzić łagodnie i empatycznie do siebie i do innych?

Zapisz sie do newslettera

i zyskaj dostęp do darmowego mini-kursu
„Jak rozmawiać ze sobą i z innymi, żeby się dogadać, zrozumieć i nie ścigać na argumenty”

2 proste kroki:
Podaj adres email, a następnie kliknij w email potwierdzający, który do Ciebie wyślę :-)

Strona używa plików cookies do prawidłowego funkcjonowania, do celów analitycznych, marketingowych, społecznościowych. Pełna lista cookie wraz z ich opisem znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli wyrażasz zgodę na pliki cookies, kliknij w przycisk „Rozumiem i akceptuję”.

Nie zamykaj tego okna, treść Polityki Prywatności właśnie się wczytuje. Zza chwilkę się tutaj pojawi.